maandag 28 juni 2010

Schrijven....en je innerlijke saboteur



Merk jij ook dat je er moeilijk toe komt om dingen op te schrijven, om oefeningen te doen?
Vaak hoor ik dat mensen het heel spannend vinden omdat je door schrijven eigenlijk met jezelf geconfronteerd wordt. Het brengt je dicht bij jezelf. Geregeld komen er dan allerlei saboteurs opzetten, die ons willen beschermen daartegen. Want het kan wel eens heel eng zijn om zo dicht bij jezelf te komen. Om je werkelijke verlangens en gevoelens te leren kennen, en daar zelfs ook de consequenties van te gaan aanvaarden. Wel merk ik dat mensen ook heel vaak juist wel het verlangen hebben, en pagina's vol schrijven. Hoe zit dat bij jou?
Mocht je merken dat je het moeilijk vindt om te schrijven, dan raad ik je aan om een dialoog met je innerlijke saboteur te schrijven. Voor meer informatie daarover kan je het boek van Joanna Kortink lezen, of mij mailen.

Hieronder citeer ik een stuk van Anita Johnson; zij heeft het prachtige boek geschreven : "Eetstoornissen als dwaalspoor".
En zij beschrijft voor mij de essentie waarom schrijven zo essentieel is.
Het liefst dagelijks....een andere schrijfster noemt het de Ochtendpagina's. Zij raadt mensen aan om elke dag 2 tot 3 pagina's te schrijven; gewoon kijken wat er uit je pen rolt.....het is zo bevrijdend om gewoon om te schrijven wat er in jou omgaat.
Mag ik je uitnodigen het eens te proberen?

Het dagboek: een verslag van de waarheid
(bron: Eetstoornissen als dwaalspoor - Anita Johnson - H18)

Vaak kunnen mensen niet geloven dat het mogelijk is om de vrijheid te hebben te eten wat ze willen zonder dik te worden…..

Bewustzijn
Het wezenlijke ingrediƫnt voor ware vrijheid is bewustzijn, een onmiddellijk gewaarzijn, van moment tot moment, van wie we werkelijk zijn en wat we werkelijk willen. Het is niet genoeg globaal te weten wat we vinden van ons leven, onze relaties of loopbaan. We moeten ons bewustzijn van onze gevoelens/verlangens op het moment dat ze opkomen. En we moeten bereid zijn te doen wat ervoor nodig is om ze op dat moment te respecteren en te erkennen.

Een dagboek
Het bijhouden van een dagboek is een van de beste methoden die ik heb ontdekt voor het ontwikkelen en handhaven van dit bewustzijn. Het is een manier om onze allerinnerlijkste gedachten en gevoelens te volgen en vast te leggen terwijl ze nog gevormd worden, voordat ze gereed zin om met de buitenwereld te worden gedeeld. Het biedt bescherming tegen de oordelen en reacties van anderen als we ons onzeker over onszelf voelen.

Het verband met ons eetgedrag verhelderen
EN…het kan heel duidelijk het verband tussen onze gedachten en gevoelens en ons eetgedrag verhelderen.
Een dagboek dat de dragen blootlegt die ons eetgedrag verbinden met wat er in ons leven, in onze gedachten en gevoel, gebeurt, kan helpen de mythe te verdrijven dat we ons ‘zomaar’ volproppen, dat er een of andere geheimzinnige kracht ergens uit het niets komt en ons aanzet tot eten…

Een eetdagboek bijhouden
Hou gedurende 2 weken eens een eetdagboek bij met onderstaande gegevens bij om te kijken of het voor jou ook een hulpbron is:

* de datum
* het tijdstip waarop je iets at of dronk
* Wat je at
* wat je deed net voordat je at
* wat je voelde net voordat je at
* of je fysieke honger had
* Of je het eten uitkotste of op een andere manier kwijtraakt

NB: het is belangrijk om er zo min mogelijk tijd over heen te laten gaan, nadat je iets hebt gegeten, anders is het al lastiger om dingen te herinneren. Aanrader: Lees heel H18 uit het boek "Eetstoornissen als dwaalspoor."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten