maandag 21 juni 2010

Overvloed of tekort?


Overvloed of tekort?


Ervaar jij ook vaak tekorten in je leven? Is het gras groener bij de buren, vind je dat je meer geld, liefde en tijd zou moeten hebben.
Kortom: leef je meer vanuit een gevoel van tekort in plaats van overvloed?
Mensen met eetproblemen hebben vaak een gevoel van tekort. Dat tekort kan zich op elk terrein openbaren. Vaak hoor ik dat ze zich al van kinds af aan herinneren, dat ze dachten dat ze tekort kwamen. Ze wilde altijd het laatste koekje hebben, proptte nog even 6 koekjes naar binnen. Soms hing dat samen met het feit dat ze het jongste kind waren, soms met het feit dat ze een gevoel van aandacht tekort kwamen of met het feit dat de ouders weinig geld hadden.
De gevoel van tekort is zich gaan nestelen in het bewustzijn; en de focus is ook meestal op het tekort gericht. Een heel scala aan overtuigingen hangt hier vaak mee samen.
Bijzonder is om te merken dat mensen met een tekort gevoel, dit ook meestal op 3 fronten hebben: met liefde, geld en tijd.
Mensen kunnen dit dus gaan compenseren door veel te gaan eten, om het gevoel van tekort maar te dempen (vaak is er al een orale neiging). Of ze gaan heel veel praten, geld uitgeven, mateloos worden eigenlijk. Mateloos in verschillende vormen…
Wie een sterk gevoel van tekort heeft, wil dit opheffen, en er is een grote kans dat ze daardoor mateloos in iets worden.
Wij mensen, willen balans, en bij een te sterk tekort gevoel, zullen wij dit proberen te herstellen door op andere gebieden mateloos te zijn.
Het vervelende is dat dit vaak onbewust is, en het mooie is, dat zodra je dit naar je bewustzijn brengt er heel veel kan veranderen.

Het is mooi om te merken dat je echt je bewustzijn op overvloed kan gaan richten.
Bij iemand hielp het om elke keer tegen zich zelf te zeggen: "ik heb genoeg, ik ben genoeg", en haar neiging om nog iets in haar mond te stoppen, ebbte langzaam weg.
Een ander heeft meer nodig, zal zich echt op de onderliggende overtuigingen moeten richten, op de Mateloze in zichzelf. In gesprek gaan met de Mateloze, met het deel in jezelf voor wie het nooit genoeg is, die altijd meer wil, is hierbij essentieel. Juist vanuit diegene leren leven die wel genoeg heeft, die eigenlijk al overvloed is, is een heerlijke bevrijding.
Het helpt ook om dagelijks je aandacht op overvloed te richten.
Er is overal overvloed om je heen…..kijk maar naar de natuur, naar wat er wel is.
Overvloed zien en toelaten heeft ook veel te maken met dankbaar zijn. Als je dankbaar bent, kan je ook meer de overvloed in je leven toelaten/ontvangen.

Tip: Verzamel 5 dingen uit de natuur die voor jou een vorm van overvloed zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten