maandag 31 mei 2010

Gevoelens toelaten

Gevoelens toelaten

Als je eetproblemen hebt, is de kans groot dat je ook moeite hebt om je gevoelens toe te laten.Sommige mensen weten soms niet eens wat ze voelen. Als je geleerd hebt om je gevoelens weg te stoppen, dan stop je daarmee ook je fijne gevoelens weg. Gevoelens als blijdschap, vreugde, enthousiasme, zijn daardoor ook vaak verdwenen.
Het kan ook zo zijn dat je wel je gevoelens voelt, maar niet weet wat je er mee aan moet.
Ik zeg altijd: gevoelens zijn er om GEVOELD te worden, niets meer, en niets minder. Wij maken er echter hele verhalen van, en gaan er mee aan de haal.
Dat is echter slechts een deel van ons die dat doet - ons ego vindt gevoelens eng, is er bang voor, en rationaliseert het liefst alle gevoelens weg.
Ons Ware ik, weet heel goed wat die met gevoelens aan moet: namelijk voelen. Alleen maar erbij blijven, erkennen wat er is, en echt met je gevoel zitten. Waar voel je het in je lichaam, wat en hoe wil het zich uitdrukken? Willem de Ridder van het inspirerende boek: Spiegelogie, heeft een mooie naam voor die oefening: de gevoelsoefening. De kern van de oefening is: voel de kracht, de energie in het gevoel. Ik kan je de oefening toemailen.
Vanuit het Boedisme heb ik heel erg geleerd om BIJ EEN GEVOEL TE BLIJVEN - zonder er iets aan te willen veranderen, het hoeft niet weg, het mag er helemaal zijn. Je wilt het onderzoeken als het ware.
Wat heeft het me te vertellen?
Hoe meer je het gevoel kan accepteren, onderzoeken, en er nieuwsgierig naar kan zijn, hoe meer ruimte het heeft. En hoe makkelijker het ook weer uit je systeem verdwijnt. Gevoelens komen en gaan…en dat is wat ze doen….je hoeft er verder even niets mee. Behalve ze te voelen.
Je zal gaan merken dat je lichaam je zoveel te vertellen heeft; in je lichaam kan je vaak veel gevoelens voelen....hoe meer lichaamsbewust je creƫert - hoe beter je ook bij je gevoelens kan.
Lichaamswerk kan je daar goed bij helpen, het is vaak lastig om in je eentje gevoelens los te maken (ook door alle afweermechanisme die we daardoor ontwikkeld hebben).
Met een groep en trainer gaat dat veel makkelijker, daarbij leer je ook heel veel van elkaar. Ik raad mensen vaak aan om naar Venwoude te gaan. Hier zijn allerlei trainingen op het gebied van lichaamswerk, een snelweg om dichterbij je gevoel te komen. En om meer vanuit je hart dan vanuit je hoofd te gaan leven….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten