dinsdag 31 januari 2012

Emotionele afhankelijkheid

Behorend bij Inzicht 2.....Emotionele afhankelijkheid (co-dependent)

Uit wikepedia:
Een co-dependent is een persoon die emotioneel afhankelijk is van een ander om zijn gevoel van eigenwaarde te vergroten. De emotioneel afhankelijke persoon is de hele tijd gericht op de behoefte om nodig te zijn, ook al brengt dat pijn en lijden met zich mee voor zichzelf. Mensen die co-dependent zijn, houden de relatie ten koste van de eigen gezondheid in stand, kunnen geen nee zeggen en laten makkelijk over zich heen lopen. Ze vinden hun relatie belangrijk dan zichzelf en ze doen er alles voor om hun relatie in stand te houden.

In therapie land is het bekend dat bij mensen met verslavingen vaak het probleem van emotionele afhankelijkheid een grote rol speelt.
Ik zie dat ook op kleinere schaal spelen, het hoeft niet perse als co dependent betiteld te worden. Maar het is zeker dat veel mensen met eetproblemen zich zullen herkennen in het beeld dat ze zich afhankelijk van de buitenwereld voelen, dat ze zich heel erg aanpassen, dat ze mening van een ander belangrijker vinden dan die van zich zelf. Dat ze het moeilijk vinden om op eigen benen te staan, etc.etc.
Het mooie is dus dat het niet om een nieuw dieet, afval/beweegprogramma gaat, maar dat je leert om op eigen benen te staan, en dat tezamen met gezond eten, en bewegen, is de uitweg uit het doolhof van eten, dieeten, niet-eten, zelf haat. Sta jij al op eigen benen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten