donderdag 7 oktober 2010

Overtuigingen



De manier waarop jij denkt, en hoe jij over jezelf en de wereld denkt bepaalt voor een groot deel wat voor leven je leidt.
Het is niet altijd eenvoudig om er achter te komen wat voor overtuigingen je hebt, en aan de andere kant ook weer wel.
Hoe dan?? Door te kijken wat voor oordelen jij over anderen hebt, kom je er achter hoe jij over jezelf denkt - en wat je bijvoorbeeld wel of niet mag.

Praktijk voorbeeld: Irma (29 jaar) heeft veel moeite met vrouwen die ruimte innemen, die veel aan het woord zijn. Elke keer ergert zij zich daar rot aan, en heeft ze daar een oordeel over. Dit geeft haar een vervelend gevoel, een afgescheiden gevoel, want ze wil eigenlijk geen oordeel daar over hebben.
Toen ik haar vroeg: mag jij eigenlijk van jezelf ruimte innemen? Brak zij in tranen uit. Want dat is iets wat zij absoluut niet mag van zich zelf. Na wat doorpraten, kwam zij achter de volgende overtuiging: ‘ ik ben niet de moeite waard’.

Ons oordeel over de ander gaat eigenlijk ALTIJD over onszelf. Hoe bevrijdend is het dat eigenlijk iedereen slechts een spiegel is om te ontdekken wat er in jou nog leeft aan overtuigingen, gevoelens, ideeën.
Andersom is het ook zo: als jij iemand heel geweldig vindt, dan bezit jij zelf die kwaliteit ook, al is die misschien nog wat onder bedolven.

Overtuigingen loslaten, veranderen is , denk ik, wel iets wat ons hele leven lang een rol speelt. Byron Katie doet dit heel mooi met behulp van 4 vragen die zij ons stelt (www.bryonkatie.org). De eerste vraag is: is het waar? Dit is eigenlijk ook de basis van de cognitieve therapie. Om steeds te onderzoeken “is het waar?” wat we denken, en dan blijkt er zoveel (!) NIET waar te zijn. Maar we leven wel een leven wat gebaseerd is op de onjuiste dingen die we denken.

Bij eetproblemen speelt dit ook een hele grote rol, en een belangrijk onderdeel van de therapie is dan ook ons “onjuiste” denken in “ondersteunend” denken te veranderen….
Dit kan op verschillende manieren:
Met voice dialogue, met Byron Katie, met cognitieve therapie,
EFT (www.emotionelebalans.nl), familieopstellingen, emotioneel lichaamswerk (www.venwoude.nl).

Vraag aan jou:
Wat is jou aller-diepste overtuiging NU op dit moment over jou?
Als je niets weet, kun je vragen aan jezelf, als ik nou moest kiezen tussen: “ Ik ben o.k.; of “Ik ben niet o.k.” - waar zou ik dan voor kiezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten