donderdag 15 juli 2010

Vakantie

Gedurende een maand zullen er, wegens vakantie, geen nieuwe berichten verschijnen. Rond 15 augustus zal ik weer beginnen met schrijven.
Een goede zomermaand voor iedereen!

De Brul van het Ontwaken


Het ontwaken

Er was eens een hoogzwangere tijgerin. Op een dag, toen ze aan het jagen was, stootte ze op een kudde geiten. Ze ging er achteraan en slaagde erin om er een te doden ondanks haar lichamelijke toestand. Door de inspanning van de jacht begonnen de weeën echter en ze stief terwijl ze een jong baarde van het mannelijke geslacht. De geiten kwamen terug toen ze voelden dat het gevaar geweken was. Toen ze bij de dode tijgerin kwamen, zagen ze het jong en adopteerden hem.
Het tijgertje groeide op tussen de gieten en geloofde dat hij een ook een geit was. Hij blaatte zo goed en zo kwaad als het kon, hij rook als een geit en hij at vegetarisch. Hij gedroeg zich in alle op opzichten precies als een geit. Maar in hem, dat begrijpen we natuurlijk allemaal, klopte het hart van een tijger.
Alles ging goed tot op een dag een oude tijger de kudde besloop en een van de aanviel en doodde. De andere geiten renden weg zodra de oude tijger zager, maar ons tijger/geit kon geen reden bedenken om de benen te nemen, want hij voelde natuurlijk geen gevaar.
Al had de oude tijger heel wat meegemaakt op zijn vele jachtpartijen, hij was nog nooit zo van de kaart geweest als toen hij de jonger tijger zag. Hij snapte niets van deze volwassen tijger die rook naar een geit, blaatte als een geit en die zich in elk opzicht gedroeg als een geit. De oude tijger was een onsympathieke, domme lomperik. Hij beet de jonge tijger in zijn nekvel en sleurde hem naar een beek verderop. Daar liet hij hem zijn spiegelbeeld zien. Maar de jonge tijger was niet onder de indruk van zijn spiegelbeeld. Die had geen betekenis voor hem en hij zag niet dat hij op de oude tijger leek.
De oude tijger sleepte het jonge dier naar de plek waar hij de geit had gedood, gefrustreerd door al dat onbegrip. Daar beet hij een stuk vlees van de geit en propte het in de bek van onze jonge vriend.
Denk je eens in wat voor schok dit voor de jonge tijger was. Hij begon te kokhalzen en probeerde het uit te spugen, maar de oude tijger was vastbesloten om de jonge tijger te laten inzien wie hij werkelijk was en zorgde ervoor dat hij het voedsel doorslikte. Toen de oude tijger zeker wist dat hij alles had doorgeslikt, propte hij nog een hap vlees in zijn bek, en deze keer veranderde er iets.
Onze oude tijger stond zichzelf toe om het vlees en het warme bloed te proeven en hij vond het erg lekker. Toen zijn mond leeg was, maakte hij zich zo groot mogelijk en brulde hij hard - de brul van de wilde kat.
Vervolgens verdwenen de twee tijgers samen in het woud.

De brul van de jonge tijger wordt de brul van ontwaken genoemd. We zijn zoveel meer dan we dachten. Het is de ontdekking dat we een identiteit hebben aangenomen die de lading niet dekt, die niet goed weergeeft wie we werkelijk zijn.
Tot hij de oude tijger ontmoet, denkt de jonge tijger dat hij een geit is en ervaart hij de wereld zoals een geit dat doet. Zijn werkelijkheid is de werkelijkheid van een geit. De perceptie van de werkelijkheid staat hem slechts toe om een fractie te ervaren van zijn hele wezen. Je zou kunnen zeggen dat alleen zijn geit-ik naar buiten kwam, tot de oude tijger hem wakker schudde en zijn ware aard naar buiten kwam, - de tijger die hij in werkelijkheid was.
(Uit: Thuiskomen in jezelf - Hal & Sidra Stone)


Zie jij de wereld vanuit je innerlijke criticus - is dat jouw geiten bewustzijn? Of zie jij de wereld vanuit je Echte Ik?
Misschien heb jij, net zoals de meeste mensen met eetproblemen de identiteit aangenomen van het bange, onveilige kind, en/of de innerlijke criticus. En zien je wereld vanuit dat perspectief….
Laten we een ander perspectief erbij gaan nemen. Die van je Echte, stralende Ik! Dat is heelworden, dat is genezen van je eetprobleem.

dinsdag 13 juli 2010

Vanuit welk perspectief zie jij de wereld?

Vanuit welk perspectief zie jij de wereld?

Herken jij ook dat je de wereld vaak vanuit een negatief perspectief ziet? Afhankelijk van met welk deel jij je hebt geidenficeerd zal je ook de wereld zo waarnemen.
Voor diegene die wat bekender zijn met de verschillende stemmetjes in ons - dat kan dus de perfectionist, het bange kind, of bijvoorbeeld de controleur zijn….
Bij eetproblemen speelt de innerlijke criticus een zeer grote rol, mensen die net bij mij voor begeleiding komen, voelen zelfs dat ze voor 99% daaruit bestaan. De innerlijke criticus, of de controleur heeft de leiding! En als dat zo is, zie je dus ook de hele wereld vanuit een negatief, kritisch stemmetje.

De leiding nemen
In mijn ogen, is het hele proces rondom eten, een proces van bewustwording. Bewustwording van o.a. de verschillende delen die in ons leven een rol spelen. Die delen helemaal aan het licht laten komen. Ook je ware ik, je stralende ik, je positieve ik - juist die delen zijn vaak klein geworden als je zo gewend bent om vanuit je criticus te leven.
En wat is het mooi om keer op keer te zien, dat daar echt veel meer balans in kan komen. En dat is een proces, dat is niet iets wat je in een paar weken doet.
De beloning is uiteindelijk zo groot, dat je misschien steeds blijft doorgaan, en steeds weer nieuwe delen in jezelf ontmoet. Iets wat je uiteindelijk een veel rijker mens maakt.
Een mens dat bewust kan kiezen. Een mens dat de leiding kan nemen.
Dat vanuit een Volwasse, een bewust Ego, een observerend deel - de wereld kan waarnemen.
Zo had ik ooit zo’n bijzondere droom: ik droomde en ik zag een baby op bed liggen, een kleine, een beetje verfrommelde baby. Daarna zag ik een stralende vrouw, die vrouw was ik ook. En ik realiseerde me ineens dat ik de wereld steeds vanuit die bange baby zag…….bij veel dingen die er gebeurde, keek ik ernaar vanuit de hulploze, bange, onveilige baby. Terwijl ik al een volwassen vrouw was! En toch zag ik de wereld vanuit die onveilige baby…
Die droom was een teken dat ik mocht gaan leren om de wereld vanuit de stralende, stevige, vrouw (Volwassene) te gaan zien. Zij mocht aan het stuur gaan zitten.
Ik was toen al vrij lang bezig met de verschillende delen in mezelf te ontmoeten, en toch ervoer ik pas door die droom, hoe het werkelijk in elkaar zat…bewustwording is een proces, wat vaak uit allemaal verschillende laagjes bestaat.

De brul van het ontwaken
Die droom wordt door mensen ook wel “de brul van het ontwaken’ genoemd- we bestaan uit zoveel meer dan we dachten. Maar vaak kijken we vanuit 1 perspectief naar het leven. Omdat we alleen weten wat we geleerd hebben, denken we dat wereld is zoals we haar zien en dat de ik die we kennen de enige is die er bestaat. Dat is onze werkelijkheid
Mag ik je uitnodigen om meer van jezelf te gaan ontdekken? Om jezelf te verrassen?
Volgende keer een mooie mythe over de ‘brul van het ontwaken’.

vrijdag 9 juli 2010

Boeken lezen

Lezen over eetproblemen kan een belangrijke hulpbron zijn om te leren hoe het eetprobleem zich bij jou manifesteert, en daarmee ook hoe je weer zelf de leiding kan leren nemen.
Er zijn veel boeken door ervaringsdeskundigen geschreven, en/of door hulpverleners. Het is misschien fijn om boeken met verschillende invalshoeken te lezen.

Een aantal aanraders…..

Over eetproblemen
Uit de ban van de eetbuien (Joanna Kortink)
Een weg naar balans in je leven

Eerste hulp bij eetbuien (Joanna Kortink)
Zonder lijnen naar je natuurlijke gewicht

De Geheime Taal van Eetstoornissen (Peggy Claude Pierre)
De definitieve doorbraak in de benadering & genezing van anorexia

Eetstoornissen als dwaalspoor (Anita Johnston)
Vind zelf de goede weg

Hulpboek Eetstoornissen (B. Bisschop & David Bisschop Boele)

Zie mij voor vol aan (S. de la Rie & L. Libbers)


Over de uitdagingen onder het eetprobleem (en dus de basis)

Het drama van het begaafde kind (Alice Miller)

De innerlijke criticus ontmaskerd (Hal & Sidra Stone)
Maak van deze vijand een bondgenoot met de Voice Dialogue methode

Thuiskomen in jezelf (Hal & Sidra Stone)

De kracht van zelfwaardering (Elaine N. Aron)
Sta prettiger in het leven door beter contact met anderen

Vier vragen die je leven veranderen (Byron Katie)
Loving what is

Mindful eten (Jan Chozen Bas)
Een gezonde en vreugdevolle relatie met voedsel

Het wezen van spiritualiteit (Roger Walsh)
De zeven wegen naar hart en geest

Als je begeleiding bij mij hebt, leen ik ze graag aan je uit. Zo kan je even kijken of het inderdaad een boek is, wat jou aanspreekt.