zondag 27 februari 2011


Trouw zijn aan jezelf.

Ik geloof dat als we dat durven, we kunnen leven vanuit wie we werkelijk zijn.

Wat is dat eigenlijk, jezelf? Met trouw zijn aan jezelf, bedoel ik eigenlijk onsZelf met hoofdletter Z. Wat voor mij gelijk staat aan onze Ziel. Dus trouw zijn aan je Ziel.

Niet aan wat de buitenwereld wil, niet wat jouw ego wil, niet wat de collectieve maatschappij wil, maar wat jouw Ziel wil.
Hoe weet je wat jouw ziel wil? Door naar de stilte te gaan, door stil te worden, door de Stilte achter de woorden, de schijnbare betekenissen, te horen.
Daar kan je jouw ziel vinden.
Vaak zijn we zo druk met werken, met Doen, met plannen, dat we dat stuk in onszelf vergeten. Gelukkig laat jouw ziel zich niet vergeten, en komt het altijd weer naar boven…misschien wel in de vorm van een ziekte, een burn-out, of muziekstuk, de natuur..
Ineens voel je je weer verzachten, is alles goed zoals het is, en zijn er geen woorden en verklaringen nodig.

Zelf kom ik altijd met mijn ziel in aanraking bij ‘ons landje’ in de Rijp. Dit is een heel stil, stukje vol natuur. Waar de vogels vliegen, en niets hoeft en niets is. Toen ik daar voor de eerste keer kwam, moest ik huilen van ontroering, er werd iets in mij geraakt…..Ik was daar op bezoek bij iemand, maar voelde het verlangen in mij om ook een stukje grond daar te kopen, om bedding te kunnen geven aan dat deel in mij die zo gevoed wordt door stilte.
Het wonder geschiedde: er bleek net een stukje te koop te zijn. En zo gaat het vaak met onze zieledelen….als we onze ziel volgen, dan werkt het hele universum samen om dat voor jou te creĆ«ren waar jij het beste jeZelf bij kan zijn.

Het is zeker niet altijd makkelijk Trouw zijn aan Jezelf: het betekent dat jezelf moet laten zien, dat je gaat staan voor wat jij belangrijk vindt, dat je misschien niet meer naar alle verjaardagen gaat, dat ….enzovoort.

Maar de beloning is oneindig groot: wat voelt er rijker, zinvoller dan leven vanuit wie je werkelijk bent? Jouw unieke zelf: je bent goed zoals je bent. Je mag er helemaal zijn. Sterker nog: de wereld wacht op jou!
En dat is een hele andere boodschap dan die jij jezelf als kind hebt verteld…..dus dat duurt soms ook even voordat we dat echt geloven. Het vraagt tijd, geduld, moed, en doorzettingsvermogen om ons hele systeem, elke cel te laten geloven dat wij goed zijn, zoals we zijn. NU – in dit moment. In de stilte van je ziel.

maandag 14 februari 2011

Lichamen zijn net zo onschuldig als bomen of bloemen of adem - Byron Katie


Denk eens na over de volgende principes van Annemarie Postma. Annemarie zit zelf in een rolstoel, en heeft mooie boeken geschreven over het lichaam. B.v. “het lichaam is perfect”.

Zij heeft o.a. de volgende principes…


Mijn lichaam is perfect

Ik luister naar mijn lichaam

Ik eet alleen wat mij krachtig maakt

Ik ben het waard gezond & slank (of gevuld) te zijn.

En nog wat mooie citaten……(vraag je zelf eens af, hoe denk ik hier eigenlijk over…want nogmaals: onze gedachten bepalen hoe we ons voelen)


Een lichaam waarvan gehouden wordt, zal zijn best doen gezond en zo mooi mogelijk te zijn.

Het werkelijke probleem van de meeste mensen met overgewicht is een gebrek aan liefde voor zichzelf.

Gezond leven en je natuurlijk gewicht bereiken begint bij contact maken met je lichaam.

Wel of geen handicap, voor ons allemaal geldt: balans vinden. Je vitaal & gelukkig voelen staat of valt bij het maken van bewuste keuzes.

Alles wat in mijn leven gebeurt hoort bij mij en bij mijn weg in dit leven.

Je wilskracht komt voort uit een gevoel van eigenwaarde….

Wie van zichzelf houdt, maakt gezonde voedingskeuze…

woensdag 9 februari 2011

Ik en mijn lichaam

IK & mijn lichaam, een interessant onderwerp!
Hoe staan we in verhouding tot ons lichaam?
Zijn we ons lichaam, of 'hebben' we een lichaam?
 
In de workshop gaan we onderzoeken hoe JIJ in relatie met je lichaam staat.
Is je lichaam een tempel, of heb je oorlog met je lichaam?
Als we dingen niet kunnen accepteren zoals ze zijn, hebben we oorlog - aldus Byron Katie.
Als je steeds je lichaam afwijst, heb je dus ook oorlog.
Terwijl juist je lichaam een van de belangrijkste - zo niet - het belangrijkste instrument is, voor ons welzijn.
Het instrument om te weten, voelen, ervaren hoe het met jou is.
 
Dus waar we beginnen we?
Met te constateren, en te onderzoeken hoe we over ons lichaam denken.
Een fijn hulpmiddel is daarbij het "oordeel over je lichaam' formulier van Byron Katie (gratis te downloaden via de nederlandse site van haar of stuur een mailtje aan mij).

En schrijf nu eens even helemaal lekker ongebreideld op wat jij (of je innerlijke criticus) over je eigen lichaam denkt. Schrijf echt alles op wat je er over denkt.
 
Vervolgens kan je de vragen stellen bij de overtuigingen waar je het meeste last van heb: Is het waar? volgens de 4 vragen van Byron Katie. (ook daar te downloaden).

"Gezond leven en je natuurlijk gewicht bereiken begint bij contact maken met je lichaam" - Annemarie Postma