woensdag 20 oktober 2010

Jebentmooi.nl


Mag ik jullie uitnodigen om deze site te bekijken?
En mee te doen met deze mooie actie......om zo de mooiheid in anderen en onszelf te leren zien!

Als je gewend bent om op een negatieve manier naar jezelf te kijken, is het goed om wat meer aandacht te gaan besteden aan de mooie kanten in jezelf.
Ons zelfbeeld is vaak ernstig verstoord geraakt door het bezig zijn met eten, ons figuur, gewicht etc.
Jebentmooi.nl kan ons, en anderen, daarbij helpen.
Er staat ook een mooie oefening op: ' met andere ogen naar jezelf kijken '.
Veel plezier ermee!

maandag 11 oktober 2010

JA zeggen tegen jezelf

JA!

Wil jij ook vaak liever iemand anders zijn dan wie je bent?
Al eerder schreef ik erover in mijn blog.
Het tegenovergestelde van ‘iemand anders willen zijn’ dan wie je bent is in mijn ervaring:
Ja zeggen tegen jezelf.

Stel maar eens voorzichtig de vraag aan jezelf: kan ik volledig Ja zeggen tegen mezelf?
En kijk welke gevoelens, saboterende stemmetjes om hoog komen?
Maar misschien is er ook een gevoel van binnen die daar inderdaad bevestigend op kan antwoorden. Of misschien voel je een verlangen hiernaar omhoog borrelen?
We beschikken allemaal over een diepe wijsheid in ons, en die diepe wijsheid zegt onvoorwaardelijke Ja tegen onszelf. Ja, tegen onze patronen, Ja tegen ons lichaam, Ja tegen onze minder leuke kanten, en Ja tegen ons leuke kanten….
Hoe meer we JA tegen onszelf kunnen zeggen, en dan ook van DIEP binnenuit, hoe liefdevoller we gaan leven, zowel naar onszelf toe, als naar de ander toe.
En probeer ook eens om ook JA te zeggen tegen het feit dat je het misschien nog niet kan.
Zondag 28 november a.s. geef ik hier een inspirerende dag over – een dag waarop je dit van binnen kan gaan ervaren.
Niet vanuit je hoofd, maar hier echt contact mee kan maken vanuit je gevoel.
Dit alles begint met een intentie om dit ook echt te willen, om je niet meer door de buitenwereld te laten voeden, maar echt door jezelf. Door van binnen te weten en te ervaren dat jij oké bent. Dat je helemaal JA tegen jezelf kan zeggen.

Tip: zet de datum van de workshop in je agenda, en schrijf je in via de mail!

donderdag 7 oktober 2010

Overtuigingen



De manier waarop jij denkt, en hoe jij over jezelf en de wereld denkt bepaalt voor een groot deel wat voor leven je leidt.
Het is niet altijd eenvoudig om er achter te komen wat voor overtuigingen je hebt, en aan de andere kant ook weer wel.
Hoe dan?? Door te kijken wat voor oordelen jij over anderen hebt, kom je er achter hoe jij over jezelf denkt - en wat je bijvoorbeeld wel of niet mag.

Praktijk voorbeeld: Irma (29 jaar) heeft veel moeite met vrouwen die ruimte innemen, die veel aan het woord zijn. Elke keer ergert zij zich daar rot aan, en heeft ze daar een oordeel over. Dit geeft haar een vervelend gevoel, een afgescheiden gevoel, want ze wil eigenlijk geen oordeel daar over hebben.
Toen ik haar vroeg: mag jij eigenlijk van jezelf ruimte innemen? Brak zij in tranen uit. Want dat is iets wat zij absoluut niet mag van zich zelf. Na wat doorpraten, kwam zij achter de volgende overtuiging: ‘ ik ben niet de moeite waard’.

Ons oordeel over de ander gaat eigenlijk ALTIJD over onszelf. Hoe bevrijdend is het dat eigenlijk iedereen slechts een spiegel is om te ontdekken wat er in jou nog leeft aan overtuigingen, gevoelens, ideeën.
Andersom is het ook zo: als jij iemand heel geweldig vindt, dan bezit jij zelf die kwaliteit ook, al is die misschien nog wat onder bedolven.

Overtuigingen loslaten, veranderen is , denk ik, wel iets wat ons hele leven lang een rol speelt. Byron Katie doet dit heel mooi met behulp van 4 vragen die zij ons stelt (www.bryonkatie.org). De eerste vraag is: is het waar? Dit is eigenlijk ook de basis van de cognitieve therapie. Om steeds te onderzoeken “is het waar?” wat we denken, en dan blijkt er zoveel (!) NIET waar te zijn. Maar we leven wel een leven wat gebaseerd is op de onjuiste dingen die we denken.

Bij eetproblemen speelt dit ook een hele grote rol, en een belangrijk onderdeel van de therapie is dan ook ons “onjuiste” denken in “ondersteunend” denken te veranderen….
Dit kan op verschillende manieren:
Met voice dialogue, met Byron Katie, met cognitieve therapie,
EFT (www.emotionelebalans.nl), familieopstellingen, emotioneel lichaamswerk (www.venwoude.nl).

Vraag aan jou:
Wat is jou aller-diepste overtuiging NU op dit moment over jou?
Als je niets weet, kun je vragen aan jezelf, als ik nou moest kiezen tussen: “ Ik ben o.k.; of “Ik ben niet o.k.” - waar zou ik dan voor kiezen?